Bij het nachtvissen is een beetmelder eigenlijk een must. Een beetmelder wordt op een losse bankstick of op een rodpod geschroefd. De hengel ligt op de beetmelder met de lijn over het wieltje of trilplaat van de beetmelder. Zodra de vis gehaakt word trekt hij je lijn aan en zo gaat het wieltje draaien. Dit zorgt ervoor dat hij begint te piepen en zo weet jij datje een vis aan de haak hebt.
Wat zijn nou de belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kopen van een beetmelder. Het begint allemaal met jezelf. Wat voor visser ben jij? Vis je 2x per jaar in de zomer op een mooie dag. Of vis je de hele winter door en in de zomer zelfs nog meer. Bij het kopen van een beetmelder moet je dus goed op de volgende dingen letten.
Waterdichtheid
De meeste beetmelders kunnen tegen redelijk wat condens en water. Echter zijn deze vaak spatwaterdicht en kunnen ze dus niet helemaal onder water. Zo zijn er ook beetmelders die wel compleet waterdicht zijn. Deze kunnen alle seizoenen aan en onder water zijn is geen probleem. Het is dus erg belangererijk om bij aanschaf te bedenken met wat voor weer jij allemaal vist. en of je voor een spatwaterdichte gaat of voor een die compleet waterdicht is. Dit heeft natuurlijk ook effect wanneer je vist met hoge golven en je beetmelders staan in het water, dan kun je beter een waterdichte beetmelder nemen.
Swinger verlichting
De verlichting van je swinger kan erg handig zijn in het donker. Zo kan je bijvoorbeeld zien of de vis van je af zwemt en de swinger omhoog komt. Of zwemt de vis naar je toe en zakt de swinger. Niet elke swinger kan licht geven en niet elke beetmelder kan een verlichte swinger aan. Dit wordt aangesloten via een 3mm aansluiting.
Ontvanger mogelijk
Bij aanschaf van een beetmelder is het goed om na te gaan of je vaak bij je buren zit of als je een vaste slaper bent. Het kan natuurlijk zo zijn dat je door een run heen slaapt omdat de beetmelders te ver weg staan. Of je het net gezellig hebt bij de buren en hierdoor een vis mist... Dit kan natuurlijk niet en hier is een ontvanger erg handig voor. Een ontvanger is een klein kastje wat in verbinding staat met de beetmelder. Gaat jou beetmelder? Dan gaat de ontvanger net zo goed. Deze kan je dus bijvoorbeeld in je tent hangen of mee nemen naar de buren. Zo mis je nooit een vis omdat je de beetmelders niet kunt horen.
Voor ons staat de beste beetmelder van 2022 op de r4 van Nash
Deze beetmelder heeft Onder andere:
Wanneer je met meerdere hengels vist is de keus voor een rodpod al snel gemaakt. Bij hardere bodems zoals bestrating is het ook erg handig om een rodpod te hebben. Hier noemen wij een paar van de dingen waar je goed op moet letten bij aanschaf van een rodpod.
De meeste rodpods worden gemaakt van roestvrij staal (RVS) of aluminium.
RVS Is stevig en zwaarder materiaal. Dit zorgt ervoor dat jou rodpod mooi stabiel staat. Tijdens langere sessies is dit dus erg handig. Echter als je vaak verplaatst van plek is het weer vervelend om een zware rodpod mee te nemen. Hier moet je dus goed rekening mee houden hoe jij vist.
Aluminium Is lichter en minder stevig materiaal. Het is natuurlijk nog wel stevig en dit gaat absoluut niet snel kapot. Echter als het hard waait staat deze pod minder stabiel. Het is wel weer handiger dat deze lichter zijn en je er dus makkelijker mee kan verplaatsen.
Veel rodpods worden geleverd met een tas waarmee je deze kunt vervoeren op deze tas zitten vaak nog aparte vakken voor extra hengelsteunen en losse banksticks.
Buzzerbars (De dingen die op de rodpod staan en waar je je hengelsteuntjes op draait) Hebben een voorkant en een achterkant. De voorkant is vaak breder dan de achterkant zodat je hengeltoppen mooi uit elkaar kunnen staan. Dit bied meer ruimte zodat je bijvoorbeeld makkelijker kan aanslaan tijden een run.
Een rodpod die niet verstelbaar is kan je makkelijk gebruiken op een vlakke oever. Vis je bijvoorbeeld op een schuine afgrond heb je een verstelbare rodpod nodig. De verstelbare rodpod kan je in de poten aandraaien zodra deze langer of korter worden. Dit help erg als je bijvoorbeeld je rodpod in het water hebt staan of op een schuine ondergrond vist. Zo kan jij je hengels overal neer zetten waar jij ze graag wilt hebben.
De capaciteit van een rodpod is erg belangrijk. In Nederland mag je eigenlijk alleen maar vissen met 3 hengels of minder. Hierdoor maken ook veel mensen de keuze om een rodpod te nemen voor 3 hengels. Vraag jezelf dus goed af met hoeveel hengels je vist bij het aanschaven van een rodpod.