Hookbaits & boilies
Er is een heel belangrijk verschil tussen Hookbaits en Boilies. Boilies zijn verpakt in zakken van vaak minimaal 1KG en dit loopt op tot ruim 20kg per zak. Waar hookbaits vaak verpakt zijn per 20 of per potje. De prijs licht erg dicht op elkaar, waarom? We gaan in dit artikel kort in op de verschillen tussen hookbaits en boilie, en gaan we kijken naar het prijsverschil.
Waarom zijn sommige boilies zo duur en anderen zo goedkoop?
Dit is een vraag die we heel veel krijgen, hoogtijd om deze op te helderen. Van uit KarperCentrale draaien we onze eigen Solution Boilies al een aantal jaren. Dit doen we in de grootste boiliefabriek van Europa. Deze fabriek heeft een maximale capaciteit van circa 70.000 kilo per dag! Dat zijn heel wat bolletjes... Gemiddeld is dit in de zomer nog te weinig, maar in de winter is het natuurlijk een stukje rustiger, in de winter periode zijn de nachtploegen gestopt en gaat de fabriek terug naar circa 10.000 kilo per dag. Nog steeds heel veel dus. Nu je weet dat we bekend zijn in de boilie markt, tijd om de prijzen te berekenen.
Een boilie bestaat uit deeg, en om deeg te maken heb je eerst een aantal basis ingrediënten nodig. Deze basis ingredienten bestaan veelal uit maismeel, sojabloem en tarwemeel. Je kunt hier nog genoeg aan toevoegen of mee wisselen, maar veel boilies bestaan uit een soort gelijke basis. Stel dat de basis van een boilie 80 eurocent kost. Je hebt nu een deegballetje zonder geur, kleur of smaak. De smaak, de attractoren de extra ingrediënten en de dossering daarvan bepalen de prijs. Een voorbeeld; aminolpoeder zit al gauw op 40 euro per kilo, zou je 10% in je boilie verwerken is de boilie dus al €4,80. wil je nog 5% Betaine HCL? Dat kan, kost circa 30 euro per kilo en dus zitten we nu met 2 extra stoffen, wat slechts 15% van onze totale boilie is, al op €6,30 exclusief BTW.
Ga dus voor jezelf altijd na als je een boilie van 2 euro koopt, wat kan daar dan inzitten voor extra attractoren? Is een boilie die duurder is dan altijd beter? Nee. Een duurdere boilie hoeft niet perse beter te zijn. Het gaat namelijk om de samenstelling van alles stoffen in jouw boilie, en hoe een karper daar op reageert. 4% aminol en 2% betaine hcl zou bijvoorbeeld veel beter samen kunnenwerken dan wanneer je er meer in doet. Ga maar voor jezelf na, patat met 10% zout en 5% peper... zou jij dat nog lekker vinden?
De beste boiliemakers hebben dus ook jaren ervaring en meestal ook goed onderzoek gedaan naar welke dossering het beste werkt. Iedereen kan een boilie maken, maar een goede boilie gaat jaren van onderzoek & testen aan vooraf. De Nash Scopex Squid en Citruz zijn oude recepten die al jaren enorm populair zijn. Ook Solution Boilies recepten zijn al sinds 2003 bestaand, en zijn allemaal gebaseerd op onderzoekrapporten van o.a. Howard Loab en Maarten Snoek. Zonder extra groothandels, maar rechtstreeks uit de fabriek kopen brengt de prijs van deze boilies ook nog eens aantrekkelijk.
Ook hebben we een aantal hele goedkope boilies in de range. Dit betekend niet dat ze slecht zijn of niet goed werken, maar dat de ingrediënten dus anders gedoseerd zijn. Persoonlijk vissen we heel veel met een middenprijs segment boilie zoals die van solution boilies, ook omdat niet alleen de hoogte van de dossering belangrijk is, maar vooral het effect van de dossering.
Wat is het verschil tussen hookbaits en boilies?
Zoals je net leest kan het heel prijzig zijn een kilo boilies te maken van de bovenste kwaliteit, sommige ingrediënten zijn nou eenmaal verschrikkelijk duur. Omdat een potje hookbaits echter kleiner is, kan de prijs vrijwel altijd gelijk blijven. Je krijgt dus boilies met een hogere dossering van attractoren e.d. die uit de boilie zijn gebleven om hem betaalbaar te houden. Sommige hookbaits zijn niet anders in ingrediënten, maar zijn bijvoorbeeld extra hard of hebben een speciaal laagje om de boilie heen die snel vissen aantrekt.